Wykonanie
Czas biegnie nieubłaganie i święta już za pasem. Dla mnie ten czas będzie krótszy niż dla wszystkich więc już od dziś zaczynam prezentację kilku moich wielkanocnych propozycji. Na pierwszy ogień idzie przepyszna, kremowa zupa chrzanowa. Już sama smakuje wspaniale a dodatek wędzonego
pstrąga czyni ją jeszcze bardziej wyjątkową. Bardzo polecam na święta jako alternatywę dla
żurku.
Składniki:1
ziemniak1
marchewkakawałek
pora1 łodyga
selera naciowego1
cebula2 l
bulionu warzywnegoolej do smażenia
sól,
pieprz100 ml
śmietany3-4 łyżki
chrzanuCebulę posiekać, podsmażyć lekko na
oleju. Dodać pokrojonego w kostkę
ziemniaka i
marchewkę i chwilę potrzymać na ogniu. Zalać
bulionem, dodać pozostałe warzywa i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Zdjąć zupę z ognia, wyjąć
pora i
selera (można też zostawić ale wtedy zupa będzie gęstsza) i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na ogień, dodać
chrzan i
śmietanę i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z obranym wędzonym
pstrągiem.Smacznego:)