Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
boczek wędzony 100 gramów
seler 0,5 sztuk
cebula 2 sztuk
pory 250 gramów
marchewka 200 gramów
ziemniaki 400 gramów
olej 2,5 łyżek stołowych
bulion warzywny 5 szklanek
śmietana gęsta 150 mililitrówbłyskawiczne puree ziemniaczane 1 sztuk
sól według uznania
pieprz biały według uznaniaWykonanie:
Boczek pokroić w małą kostkę. Oczyszczoną
cebulę posiekać, a oczyszczony
seler pokroić w dużą kostkę. Oczyszczone
pory pokroić w krążki. Oczyszczone
marchewki pokroić w ukośne plasterki. Oczyszczone
ziemniaki pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać
olej, wrzucić
boczek i wysmażyć na chrupko, mieszając dodać
ziemniaki,
seler i
cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę. Podlać
bulionem i gotować o. 20 minut na małym ogniu. Po 10 minutach gotowania do zupy dodać
marchewki i
pory. Podlać
śmietaną i dokładnie wymieszać. Doprawić na pikantnie
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru. Garnek zdjąć z ognia. Do gorącej zupy wsypać puree ziemniaczane, dobrze wymieszać, odstawić na minutę i jeszcze raz wymieszać. Gotową zupę przełożyć do 4 talerzy lub kokilek, posypać
natka pietruszki i grubo zmielonym
białym pieprzem. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: