ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka z boczkiem

Kartoflanka z boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
boczek wędzony 100 gramów
seler 0,5 sztuk
cebula 2 sztuk
pory 250 gramów
marchewka 200 gramów
ziemniaki 400 gramów
olej 2,5 łyżek stołowych
bulion warzywny 5 szklanek
śmietana gęsta 150 mililitrów
błyskawiczne puree ziemniaczane 1 sztuk
sól według uznania
pieprz biały według uznania
Wykonanie:
Boczek pokroić w małą kostkę. Oczyszczoną cebulę posiekać, a oczyszczony seler pokroić w dużą kostkę. Oczyszczone pory pokroić w krążki. Oczyszczone marchewki pokroić w ukośne plasterki. Oczyszczone ziemniaki pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić boczek i wysmażyć na chrupko, mieszając dodać ziemniaki, seler i cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę. Podlać bulionem i gotować o. 20 minut na małym ogniu. Po 10 minutach gotowania do zupy dodać marchewki i pory. Podlać śmietaną i dokładnie wymieszać. Doprawić na pikantnie solą, pieprzem i odrobiną cukru. Garnek zdjąć z ognia. Do gorącej zupy wsypać puree ziemniaczane, dobrze wymieszać, odstawić na minutę i jeszcze raz wymieszać. Gotową zupę przełożyć do 4 talerzy lub kokilek, posypać natka pietruszki i grubo zmielonym białym pieprzem. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5072/Kartoflanka-z-boczkiem