ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoboczek wędzony 100 gramówseler 0,5 sztukcebula 2 sztukpory 250 gramówmarchewka 200 gramówziemniaki 400 gramówolej 2,5 łyżek stołowychbulion warzywny 5 szklanekśmietana gęsta 150 mililitrówbłyskawiczne puree ziemniaczane 1 sztuksól według uznaniapieprz biały według uznaniaWykonanie:Boczek pokroić w małą kostkę. Oczyszczoną cebulę posiekać, a oczyszczony seler pokroić w dużą kostkę. Oczyszczone pory pokroić w krążki. Oczyszczone marchewki pokroić w ukośne plasterki. Oczyszczone ziemniaki pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić boczek i wysmażyć na chrupko, mieszając dodać ziemniaki, seler i cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę. Podlać bulionem i gotować o. 20 minut na małym ogniu. Po 10 minutach gotowania do zupy dodać marchewki i pory. Podlać śmietaną i dokładnie wymieszać. Doprawić na pikantnie solą, pieprzem i odrobiną cukru. Garnek zdjąć z ognia. Do gorącej zupy wsypać puree ziemniaczane, dobrze wymieszać, odstawić na minutę i jeszcze raz wymieszać. Gotową zupę przełożyć do 4 talerzy lub kokilek, posypać natka pietruszki i grubo zmielonym białym pieprzem. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: