Wykonanie
Niekiedy uprę się na kilka zup i przygotowuję je na przemian, a przecież jest tyle zup, których przygotowanie nie przysparza wielu trudności. Idąc za ciosem przygotowałam zupę krem z
kalafiora. Nie lubię jednak kiedy zupa jest w całości zmiksowana, więc część
kalafiora zmiksowałam a kilka różyczek dodałam na końcu do gotowego kremu. Zupa nie każdemu przypadła do gustu, ale na pewno posmakuje osobom, które lubią
kalafior.

Składniki:- 1
kalafior- 1
marchew- 1
cebula- kawałek
pora i
selera-
pieprz,
sól- 2 łyżki
śmietany- 2
ziemniakiPrzygotowanie:
Kalafiora umyć, podzielić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki,
marchew,
cebulę obrać, dodać do
kalafiora. Całość zalać
wodą z
przyprawami. Dodać
pora i
selera. Wszystko ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania wyjąć kilka różyczek
kalafiora. Ugotowane warzywa zmiksować na gładka masę. W razie konieczności doprawić. Na końcu dodać
śmietanę i małe różyczki ugotowanego
kalafiora. Można podawać z grzankami z
ciemnego pieczywa.
