ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

nazwa

Wykonanie

W chłodne zimowe wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie niż zupa. Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca poczucie sytości. W dodatku niezwykle łatwa w przygotowaniu. Polecamy!
Czas przygotowania: około godziny.
Ilość porcji: Duży garnek (około 6 talerzy)
Składniki:
· porcja rosołowa (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)
· dwie marchewki
· dwie pietruszki
· dwa ziemniaki
· seler
· por
· kalafior
· sól, pieprz
Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który pojawił się na powierzchni wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z mięsem płuczemy.
Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej wody. Doprawiamy ją solą i ziarenkami pieprzu (około 8). Gotujemy 20 minut. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy i myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowane składniki dorzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/02/zupa-kalafiorowa.html