Wykonanie
W chłodne zimowe wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie niż zupa. Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca poczucie sytości. W dodatku niezwykle łatwa w przygotowaniu. Polecamy!
Czas przygotowania: około godziny.Ilość porcji: Duży garnek (około 6 talerzy)Składniki:· porcja rosołowa (promocję -20% na cały
drób znajdziecie TUTAJ)· dwie
marchewki· dwie
pietruszki· dwa
ziemniaki·
seler·
por·
kalafior·
sól,
pieprzPorcje rosołową myjemy pod bieżącą
wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek
wodą i stawiamy na gaz. Gdy
woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który pojawił się na powierzchni
wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z
mięsem płuczemy.Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy
wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy
woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej
wody. Doprawiamy ją
solą i ziarenkami
pieprzu (około 8). Gotujemy 20 minut. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy i myjemy pod bieżącą
wodą. Przygotowane składniki dorzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy na ciepło. Smacznego!