Wykonanie
Zupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty
boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;)
Składniki:300 gramów
ziemniaków300 gramów
wędzonego boczku1
marchewka1/4
selera1
pietruszka1/2
pora2-3 łyżki
śmietany do zabielenia
sólpieprzBoczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z
boczku tłuszcz sam się wytopi)
Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do
boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż
por będzie się miękki
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części
Seler obraćWarzywa przełożyć do garnka z
wodą i przełożyć usmażony
boczek z
porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawićZupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkieNastępnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę
ogórkową : do kubeczka wlać
śmietanę i uzupełnić
wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to
śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie cało ść wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby
śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotowaćSmacznego :)