ßßß
Składniki:300 gramów ziemniaków300 gramów wędzonego boczku1 marchewka1/4 selera1 pietruszka1/2 pora2-3 łyżki śmietany do zabieleniasólpieprz
Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi)Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki
Marchewkę obrać i pokroić w plasterkiPietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery częściSeler obraćWarzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawićZupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkieNastępnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę ogórkową : do kubeczka wlać śmietanę i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie cało ść wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotowaćSmacznego :)