ßßß
SKŁADNIKIok. 1 kg dyni2 cebule3 ziemniaki1 duży ząbek czosnku2 marchewki2 - 3 szklanki bulionu warzywnegooliwa lub olejpieprz białyimbirsólgarść uprażonych pestek z dyniśmietana - opcjonalnieJAK TO ZROBIĆCebule kroimy w kostkę, czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę, podsmażamy na oliwie/oleju do miękkości. Następnie dodajemy dynię, marchewki, ziemniaki i jeszcze chwilę wszystko razem podsmażamy. Zalewamy bulionem tak, aby zakrył warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości.Warzywa odcedzamy. Płyn zostawiamy, bo będziemy go potrzebować do rozrzedzenia zupy. Wszystko miksujemy na krem. Doprawiam pieprzem białym, solą i imbirem. Jeżeli krem jest za gęsty dodajemy odcedzony płyn.Krem podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni i łyżką śmietany (opcjonalnie).Smacznego!
Biorę udział w akcji kulinarnej: