Wykonanie
Połączenie genialnie kremowej zupy ze smakiem
pleśniowego sera był strzałem w dziesiątkę :) Dyni w tym roku u nas pod dostatkiem, dlatego wykorzystujemy ją do najróżniejszych potraw. Tym razem pokombinowałam z zupą
dyniową i powstał przepyszny
Dyniowy krem z gorgonzolą .
Składniki:½ kg miąższu z dyni2
marchewkiPietruszkaKawałek
pora2
ziemniaki¾ l
bulionu100g
sera gorgonzolaPieprz i
sól do smakuWykonanie:
Marchewkę i
pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy
bulionem, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego
pora i całość zaczynamy gotować. W tym czasie
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę,
dynię, również kroimy w kostkę. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy
ziemniaki i
dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy
ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż
ser się roztopi. Doprawiamy do smaku
pieprzem i ewentualnie odrobiną
soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od
sera pleśniowego.