Wykonanie
Zupa dyniowa to jedna z naszych jesiennych zup. Cudowne jest w niej to, że może być albo bardzo delikatna, albo orientalna w smaku. Charakter nadają tu
przyprawy i nasza fantazja. My ją uwielbiamy pod każdą postacią za
słoneczny kolor który rozświetla jesienne dni. Koniecznie wypróbujcie przepis :)Składniki na zupę dla 2-3 osób. (ja przygotowuję ją w małym garnku, bo nasza rodzinka jest mała, jeśli potrzebujecie dużej ilości po prostu podwojcie ilość warzyw):4 średniej wielkości
ziemniaki2 średniej wielkości
marchewkipół
pietruszkikawałek
selera (nieduży)kawałek
pora - biała część (nieduża około 3 cm)mała
dynia hokaido
olej rzepakowy,
przyprawy takie jakie lubicie - jeśli zupa ma być delikatna z przypraw polecam jedynie
sól,
pieprz a do smaku kozi
serek lub
śmietanę, jeśli zupa ma
mieć orientalny charakter dodajcie
curry,
kurkumę a zamiast
śmietany mleko kokosowe)Przygotowanie;1.
Ziemniaki,
marchew,
pietruszkę,
pora,
selera obieramy ze skórki i myjemy a następnie kroimy w plastry.2.
Dynię myjemy, obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i gąbczastej części, resztę kroimy w grubą kostkę a następnie na odrobinie
oleju kokosowego lub rzepakowego dusimy ją na patelni do miękkości, jeśli zupa ma
mieć orientalny charakter pod koniec duszenia zalejcie
dynię mlekiem kokosowym, jesli nie po prostu dodajcie odrobinę
soli i
pieprzu.3. W tym samym czasie gotujemy
ziemniaki,
marchew,
pietruszkę i
pora w lekko osolonej wodzie z odrobiną
pieprzu do miękkości.4. Gdy
dynia się udusi, zestawiamy ją z ognia i dodajemy do reszty warzyw gotujących się w
bulionie.5. Kiedy warzywa zmiękną i oddadzą wywarowi swój smak, odlewmy część
bulionu, po to by zupa mała gęstą konsystencję i blendujemy na krem. Z mojego doświadczenia wynika, że
bulion powinien jedynie lekko zakrywać warzywa, jeśli nie potraficie ocenić ile odlać
bulionu, odlejcie go więcej do miseczki, zblenducie zupę, a gdyby była zbyt gęsta możecie część
bulionu znów do niej dolać i wymieszać6. Zblendowaną zupę doprawiamy według uznania, ja w wersji codziennej stosuję tylko odrobinę
pieprzu ziołowego, i
serek kozi, kiedy chcę troszkę orientalnego smaku dodaje odrobinę
kurkumy i
curry i
mleko kokosowe. Wybór przypraw zalezy od Was, ale zupa jest naprawdę pyszna sama w sobie, więc z dodatkami lepiej nie przesadzać by nie "zabić" jej właściwego smaku.Smacznego :)