ßßß
Składniki3 białe części pora4-5 niewielkich ziemniaków1,2 litra bulionu warzywnegowarzywa z bulionu: pietruszka, seler, marchewka2 ząbki czosnkusól i pieprzolej rzepakowy+ opcjonalniepieczywo na grzankiolej rzepakowy
WykonanieZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, odcinamy liście i kroimy białą jego część w talarki. W garnku przygotowujemy bulion warzywny. Odcedzamy go, zostawiając 1 pietruszkę, marchewkę i kawałek selera. Na głębokiej patelni lub w innym garnku rozgrzewamy nieco oleju i dodajemy pokrojonego pora. Kiedy puści nieco wody, dodajemy ziemniaki, czosnek, pieprz i 2 szklanki bulionu. Dusimy do miękkości. Wlewamy całość do garnka z bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę. Ściągamy z ognia i miksujemy całość blenderem na gładka masę. Dodajemy sól i ewentualnie pieprz.Podajemy z grzankami lub innym dodatkiem wg. uznania.