Wykonanie
Warzywa obrać,
ziemniaki pokroić w kostkę,
marchew i
pietruszkę zetrzeć na tarce
Ziemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej
wody, wrzucić
liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać, bo jest bardzo ostra ) i kilka ziaren
pieprzu czarnego,pokrojoną drobno
cebulę, gotowaćPokroić kawałek
selera i w pół krążki
pora, wsypać do zupyStartą
marchew przesmażyć na
maśle klarowanym, dołożyć do
ziemniaków, posolićStartą
pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na
maśle i dodać do zupyUmyty i podzielony na różyczki
brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać, by nie rozgotować
ziemniaków i
brokuła, ja lubię
brokuł chrupiący )Doprawiamy
pieprzem mielonym,
majerankiem.