Wykonanie
Była moja zupa grochowa a teraz przepis na tą samą zupę prosto od mojej mamy!
Składniki :* opakowanie
grochu (połówki lub cały - jeśli cały namoczyć na noc,połówki wystarczy na 2 godziny przed gotowaniem przepłukać i namoczyć w letniej wodzie)* 600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych* 2
marchewki* 1
pietruszka* po kawałku
pora i
selera* 3
listki laurowe* 4 ziela* łyżka
majeranku* pokrojone w drobną kostkę
ziemniaki* 2 laski
kiełbasy śląskiejPrzygotowanie :Ugotować
wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z
mięsa-
mięsko dorzucić do zupy. Dodać
groch razem z
wodą w której się moczył (dzięki temu nie trzeba
potem robić ani zasmażki ani zaprawiać zupy
mąką) i wsypać
majeranek. Gdy będzie prawie miękki dodać pokrojone w drobną kostkę
ziemniaki. Gdy
ziemniaki dojdą wtedy doprawić zupę
solą i
pieprzem. Ściągnąć flak z
kiełbasy,pokroić ja w kostkę i przesmażyć na łyżce
oleju. Dodać do zupy.SMACZNEGO życzy moja mama !!! :)