ßßß
Sernik na Wasze życzenie :-). Nie za słodki, z lekką nutą imbiru i cynamonu. Zwięzły, ciężki, jak polskie tradycyjne serniki, również dość wilgotny. Kawałki rabarbaru, które w nim się znajdują nadają mu kwaśnej nuty. Powiem szczerze, że angielskim znajomym średnio smakował - zrobli duże oooczy na polski twaróg (curd cheese), natomiast ciasto z rabarbarem i budyniem cieszyło się dużym wzięciem - wzięli przepis. Z kolei nam - bardzo smakował!Składniki na kruchy spód:1 szklanka mąki pszennej90 g masła, zimnego1 żółtko4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki zimnej wodyWszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wcisnąć w dno, wyrównać, ponakłuwać widelcem.Podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 - 12 minut do złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić.Składniki na masę serową:500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone3 jajka1 szklanka drobnego cukru do wypieków2 łyżki mąki pszennej2 łyżeczki ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Twaróg, serek mascarpone i cukier umieścić w misie miksera, zmiksować na gładką masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Przygotować rabarbar:500 g rabarbaru, obranego, pokrojonego na nieduże kawałki2 łyżki cukru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej1 - 2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiruRabarbar wymieszać z misce z cukrem, mąką i przyprawami.Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wylać przygotowaną masę serową, na górę wyłożyć rabarbar, zanurzając część w masie serowej.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .