Wykonanie

Sernik na Wasze życzenie :-). Nie za słodki, z lekką nutą
imbiru i
cynamonu. Zwięzły, ciężki, jak polskie tradycyjne serniki, również dość wilgotny. Kawałki
rabarbaru, które w nim się znajdują nadają mu kwaśnej nuty.
Powiem szczerze, że angielskim znajomym średnio smakował - zrobli duże oooczy na polski
twaróg (
curd cheese), natomiast ciasto z
rabarbarem i
budyniem cieszyło się dużym wzięciem - wzięli przepis. Z kolei nam - bardzo smakował!Składniki na kruchy spód:1 szklanka
mąki pszennej90 g
masła, zimnego1
żółtko4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonupół łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki zimnej
wodyWszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wcisnąć w dno, wyrównać, ponakłuwać widelcem.Podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 - 12 minut do złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone3
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg,
serek mascarpone i
cukier umieścić w misie miksera, zmiksować na gładką masę. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Przygotować
rabarbar:500 g
rabarbaru, obranego, pokrojonego na nieduże kawałki2 łyżki
cukru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1 - 2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiruRabarbar wymieszać z misce z
cukrem,
mąką i
przyprawami.Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wylać przygotowaną masę
serową, na górę wyłożyć
rabarbar, zanurzając część w
masie serowej.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .