ßßß Cookit - przepis na Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sernik na Wasze życzenie :-). Nie za słodki, z lekką nutą imbiru i cynamonu. Zwięzły, ciężki, jak polskie tradycyjne serniki, również dość wilgotny. Kawałki rabarbaru, które w nim się znajdują nadają mu kwaśnej nuty. Powiem szczerze, że angielskim znajomym średnio smakował - zrobli duże oooczy na polski twaróg (curd cheese), natomiast ciasto z rabarbarem i budyniem cieszyło się dużym wzięciem - wzięli przepis. Z kolei nam - bardzo smakował!
Składniki na kruchy spód:
1 szklanka mąki pszennej
90 g masła, zimnego
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wcisnąć w dno, wyrównać, ponakłuwać widelcem.
Podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 - 12 minut do złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, serek mascarpone i cukier umieścić w misie miksera, zmiksować na gładką masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Przygotować rabarbar:
500 g rabarbaru, obranego, pokrojonego na nieduże kawałki
2 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 - 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Rabarbar wymieszać z misce z cukrem, mąką i przyprawami.
Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wylać przygotowaną masę serową, na górę wyłożyć rabarbar, zanurzając część w masie serowej.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-rabarbarem