Wykonanie

Sezon
rabarbarowy powoli zaczynają wygryzać
truskawki, ale ja nadal o nim pamiętam. Świetne połączenie
rabarbaru i moich ukochanych przypraw korzennych-
cynamonu i
imbiru. Nie za lekki, bardziej nasz polski sernik niż cheesecake. Przepis poniżej, z Moich Wypieków z małymi modyfikacjami, jest na tortownicę o średnicy 22 cm, ja pomnożyłam wszystkie składniki x 1,2 i piekłam w 26. Po powiększeniu
sera wyszło 750 g, jednak masy było mało, następnym razem dam 1 kg. I pamiętajmy o tym, co przy sernikach najważniejsze- wszystkie składniki masy serowej MUSZĄ
mieć temperaturę pokojową.Składniki: na spód1 szklanka
mąki90 g
masła1
żółtko4 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki zimnej
wody na masę
serową :625 g
sera trzykrotnie mielonego (najlepsza Piątnica albo President)50 g mielonych
migdałów3
jaja2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 szklanka
cukru na mieszankę z
rabarbarem:0,5 kg
rabarbaru obranego, pokrojonego na małe kawałki2 łyżki
cukru pudru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cynamonu1,5 łyżeczki
imbiruWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Najpierw przygotuj spód. Wszystkie składniki wymieszaj, wyrób gładki ciasto, wstaw je do lodówki na 0 , 5 h. Po tym czasie wylep nim wyłożona papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm i włóż do pieca na ok. 10 min, do uzyskania złotego koloru.
Ser włóż do miski, dodawaj po 1
jajku, miksując po każdym ok. 30 s, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj wszystko razem, do uzyskania gładkiej masy, ok.1 minuty.Masę
serową wylej na podpieczony spód (może być lekko ciepły). Składniki mieszanki rabarbarowej wymieszaj i wysyp na masę
serową.Sernik piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut w kąpieli
wodnej ( ja pod tortownicę z sernikiem wstawiam większe naczynie wypełnione wrzątkiem). Wystudzony włożyć na min. 3 h do lodówki.

Smacznego!