Wykonanie
Jeśli szukacie sposobu na wykorzystanie dyni, te bułeczki to naprawdę pyszny pomysł :-). Mięciutkie, klejące od
cukru, wilgotne, pachnące
przyprawami korzennymi. Wykonane znanym Wam zapewne sposobem zawijania drożdżówek w kształcie ślimaczków (jak np. szneki). Z przepisu wychodzi cała blaszka smakowitych bułeczek. Nawet moja Mama, która za
dynią nie przepada, nie odmówiła ;-).Składniki na 15 niedużych bułeczek:7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych60 ml
wody80 ml
mleka1 duże
jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni*20 g
masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej chlebowej1/2 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonego
imbiru1/4 łyżeczki zmielonego
kardamonuNadzienie:90 g
masła, roztopionego1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 szklanki
brązowego cukru2 łyżeczki zmielonego
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego1/2 łyżeczki zmielonego
imbiru1/4 łyżeczki zmielonej
gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych
goździkówMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie:
masło roztopić,
cukry wymieszać z
przyprawami.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując
mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować
masłem, posypać mieszanką
cukru z
przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego
boku, następnie pokroić
ostrym nożem** na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek -
ślimaków.Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu (od 30 - 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości).Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.***Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!** Dobrym patentem jest również użycie kawałka
nitki, którą układamy pod zwiniętym
ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je. Ja zawsze tak robię, jest dużo prościej niż nożem ;-)***
Lukier zrobiłam z 1 szklanki
cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku - gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie
cukru pudru lub dolanie
wody.Smacznego :-).
Przepis pochodzi ze strony 'King Arthur Flour' .