ßßß
Jeśli szukacie sposobu na wykorzystanie dyni, te bułeczki to naprawdę pyszny pomysł :-). Mięciutkie, klejące od cukru, wilgotne, pachnące przyprawami korzennymi. Wykonane znanym Wam zapewne sposobem zawijania drożdżówek w kształcie ślimaczków (jak np. szneki). Z przepisu wychodzi cała blaszka smakowitych bułeczek. Nawet moja Mama, która za dynią nie przepada, nie odmówiła ;-).Składniki na 15 niedużych bułeczek:7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych60 ml wody80 ml mleka1 duże jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni*20 g masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu1/4 łyżeczki zmielonego imbiru1/4 łyżeczki zmielonego kardamonuNadzienie:90 g masła, roztopionego1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki brązowego cukru2 łyżeczki zmielonego cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego1/2 łyżeczki zmielonego imbiru1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych goździkówMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem** na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu (od 30 - 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości).Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.***Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!** Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je. Ja zawsze tak robię, jest dużo prościej niż nożem ;-)*** Lukier zrobiłam z 1 szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku - gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody.Smacznego :-).

Przepis pochodzi ze strony 'King Arthur Flour' .