Wykonanie
Ostatnio Trzy Muszkieterki (1, 2, 3) pokazały cudowne bułeczki. Ponieważ czekała nas długa
droga, pomyślałam, że takie bułeczki będą jak znalazł. Nie myliłam się. Spisały się doskonale.
Składniki na 15 niedużych bułeczek:7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych1/4 szklanki letniej
wody1/3 szklanki letniego
mleka1 duże
jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni1 łyżka
masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej chlebowej1/2 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonego
imbiru1/4 łyżeczki zmielonego
kardamonuNadzienie:90 g
masła, roztopionego (dałam około 50 g)1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 szklanki
cukru brązowego2 łyżeczki zmielonego
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego1/2 łyżeczki zmielonego
imbiru1/4 łyżeczki zmielonej
gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych
goździkówWykonanie:W naczyniu wymieszać
mąkę,
cukier,
sól,
przyprawy i suche
drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Masło rozpuścić; przestudzone wymieszać z
mlekiem,
wodą,
jajkiem, puree z dyni i dodać do
mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie:
masło roztopić,
cukry wymieszać z
przyprawami.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując
mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować
masłem, posypać mieszanką
cukru z
przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego
boku, następnie pokroić
ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek -
ślimaków.Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować. (ja nie lukrowałam)
/wydrukuj przepis/