ßßß
Składniki na 15 niedużych bułeczek:7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych1/4 szklanki letniej wody1/3 szklanki letniego mleka1 duże jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni1 łyżka masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu1/4 łyżeczki zmielonego imbiru1/4 łyżeczki zmielonego kardamonuNadzienie:90 g masła, roztopionego (dałam około 50 g)1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki zmielonego cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego1/2 łyżeczki zmielonego imbiru1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych goździkówWykonanie:W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić; przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem, puree z dyni i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować. (ja nie lukrowałam)
/wydrukuj przepis/