ßßß
Ciasto, które ma dużą szansę na zawrotną blogową karierę ;-). Choć wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, zyskało sporą popularność w Europie. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe lub bananowy chlebek - to jest przepis dla Was! Znakomite połączenie ananasa z bananami i orzechami, przełożone słodkim kremem. Ciasto koliber jest wilgotne, miękkie i długo utrzymuje świeżość - dzięki dodatkowi oleju. Bardzo sycące. Jeden mały kawałek wystarczy za cały podwieczorek :-). Świetne jako tort urodzinowy!Składniki na ciasto:200 ml oleju rzepakowego3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków3 jajka, białka i żółtka oddzielnie3 łyżki mleka100 g świeżego ananasa2 bardzo dojrzałe banany300 g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu75 g orzechów pekan, posiekanych*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.Do naczynia przelać olej. Dodać cukier, mleko i żółtka, wymieszać rózgą kuchenną.W malakserze (lub blenderem) zmiksować ananasa i banany na puree. Puree dodać do mieszanki z olejem i wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Na sam koniec wmieszać cynamon i orzechy,W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Pianę dodać do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.Dwie foremki o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie przelać do foremek.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem:150 g masła120 g cukru pudru450 g serka kremowego typu philadelphia1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.Ponadto:dwie garści posiekanych orzechów pekan*WykonanieNa paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić posiekanymi orzechami.Przechowywać w lodówce. Wyjać z niej minimum 30 minut przed podaniem.* Oryginalnie do ciasta dodawane są orzechy pekan - są one stosunkowo miękkie i maślane w smaku. Można je zastąpić orzechami włoskimi.Smacznego :-).

Źródło przepisu - "Annie Bell's Baking Bible' Annie Bell