ßßß Cookit - przepis na Bakaliowe pierniczki

Bakaliowe pierniczki

nazwa

Wykonanie

A co powiecie na pierniczki z bakaliami? Są bardzo smaczne, choć nie jestem pewna, czy w moim sercu jest miejsce na inne pierniczki niż lebkuchen. . ;-). Dobre są zarówno do pieczenia po kilku dniach od przygotowania ciasta, jak również do jego kilkumiesięcznego leżakowania w chłodzie. Lubię je najbardziej za to, że są mocno najeżone bakaliami. Warto przygotować je już na początku grudnia, by zaoszczędzić trochę czasu przed świętami. Z tego przepisu można również upiec pierniczki z nadzieniem, np. z powidłami lub marcepanem. Polecam :-).
Składniki na około 160 sztuk pierniczków:
2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy korzennej do piernika (około 100 - 120 g)*
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej**
1,5 szklanki mąki żytniej jasnej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
100 g suszonej żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynków
dodatkowo: białko do posmarowania
Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej mąki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.
Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.
Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze i bardziej kruche.
Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.
Smacznego :-).
* Mniej, jeżeli przyprawa jest dobra jakościowo lub Wasza domowa .
** Zużyłam 4,5 szklanki - im mniej mąki dodamy, tym bardziej miękkie będą pierniczki po upieczeniu.
Źródło przepisu - przepis Bakerlady .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bakaliowe-pierniczki