ßßß
A co powiecie na pierniczki z bakaliami? Są bardzo smaczne, choć nie jestem pewna, czy w moim sercu jest miejsce na inne pierniczki niż lebkuchen. . ;-). Dobre są zarówno do pieczenia po kilku dniach od przygotowania ciasta, jak również do jego kilkumiesięcznego leżakowania w chłodzie. Lubię je najbardziej za to, że są mocno najeżone bakaliami. Warto przygotować je już na początku grudnia, by zaoszczędzić trochę czasu przed świętami. Z tego przepisu można również upiec pierniczki z nadzieniem, np. z powidłami lub marcepanem. Polecam :-).Składniki na około 160 sztuk pierniczków:2 szklanki miodu1 szklanka cukru200 g masła150 g smalcu3 torebki przyprawy korzennej do piernika (około 100 - 120 g)*1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki mielonego pieprzu1/2 łyżeczki mielonego kminku1,5 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej**1,5 szklanki mąki żytniej jasnej1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%100 g suszonej żurawiny100 g posiekanych orzechów włoskich100 g płatków migdałowych100 g rodzynkówdodatkowo: białko do posmarowaniaMiód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej mąki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze i bardziej kruche.Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.Smacznego :-).* Mniej, jeżeli przyprawa jest dobra jakościowo lub Wasza domowa .** Zużyłam 4,5 szklanki - im mniej mąki dodamy, tym bardziej miękkie będą pierniczki po upieczeniu.
Źródło przepisu - przepis Bakerlady .