ßßß Cookit - przepis na Pierniczki bakaliowe

Pierniczki bakaliowe

nazwa

Wykonanie

składniki
* 500 ml miodu
* 300 g cukru pudru
* 200 g margaryny
* 150 g smalcu
* 3 opakowania przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka imbiru
* 1,5 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jajka
* 4-4,5 szklanki mąki pszennej
* 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* 100 g suszonej żurawiny
* 50 g posiekanych orzechów włoskich
* 100 g płatków migdałowych
* 100 g rodzynek
Sposób wykonania
Miód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.
Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować.
Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować.
Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni.
Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min.
Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/12/pierniczki-bakaliowe.html