Wykonanie
składniki* 500 ml
miodu* 300 g
cukru pudru* 200 g
margaryny* 150 g
smalcu* 3 opakowania
przyprawy do piernika* 1 łyżeczka
cynamonu* 1 łyżeczka
imbiru* 1,5 łyżeczki
sody* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 4
jajka* 4-4,5 szklanki
mąki pszennej* 1,5 szklanki
mąki żytniej jasnej* 1/2 szklanki kwaśnej
śmietany* 100 g
suszonej żurawiny* 50 g posiekanych
orzechów włoskich* 100 g
płatków migdałowych* 100 g
rodzynekSposób wykonania
Miód,
margarynę,
smalec,
cukier puder i
przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej
maki z
proszkiem do pieczenia i
sodą dodać
cynamon,
imbir, masę miodowa,
jajka,
śmietanę i dokładnie zmiksować.Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać
bakalie (
bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować.Naczynie z
ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni.Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując
mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min.Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia.


Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.