Wykonanie
Przepis ten towarzyszy mi po raz drugi podczas przygotowań do Bożego Narodzenia. W zeszłym roku ten przepis mnie urzekł. Zaraziłam nim koleżankę i obie zgodnie mieszamy i odkładamy do leżakowania :) Pierniczki są wypełnione smakiem
bakalii i przesiąknięte zapachem fantastycznych przypraw. Sceptykom mielonego
kminku mogę tylko powiedzieć, że wzbogaca smak i naprawdę warto go dodać :)


Składniki:2 szkl.
miodu1 szkl.
cukru200 g
masła150 g
smalcu3 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki mielonego
kminku1,5 łyżeczki
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka4 szkl.
mąki pszennej1,5 szkl.
mąki żytniej1/2 szkl. kwaśnej
śmietany100 g
suszonej żurawiny100 g posiekanych
orzechów włoskich100 g
płatków migdałowych100 g
rodzynkówbiałko do posmarowaniaSposób przygotowania:
Miód,
masło,
smalec,
cukier i
przyprawy zagotuj w garnku - podgrzewaj aż do rozpuszczenia
cukru. Pozostaw do wystygnięcia.Obie
mąki wymieszaj z
sodą i
proszkiem do pieczenia.Do przestygniętej masy miodowej dodaj
mąki,
jajka i
śmietanę. Zmiksuj na gładką masę. Gotowe ciasto powinno
mieć dość luźną konsystencję. Dodaj
bakalie i wymieszaj.Gotowe ciasto przechowuj w lodówce - może to trwać kilka dni, a nawet kilka miesięcy. Ciasto zgęstnieje i pięknie będzie się wałkować.W dniu pieczenia wałkuj na około 5 mm i wycinaj foremkami dowolnych kształtów pierniczki i smaruj każdy z nich roztrzepanym
jajkiem. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w temp. 190 st. około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. Po ostygnięciu przechowuj w zamkniętej puszce.

