ßßß

Składniki:2 szkl. miodu1 szkl. cukru200 g masła150 g smalcu3 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki mielonego kminku1,5 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka4 szkl. mąki pszennej1,5 szkl. mąki żytniej1/2 szkl. kwaśnej śmietany100 g suszonej żurawiny100 g posiekanych orzechów włoskich100 g płatków migdałowych100 g rodzynkówbiałko do posmarowaniaSposób przygotowania:Miód, masło, smalec, cukier i przyprawy zagotuj w garnku - podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Pozostaw do wystygnięcia.Obie mąki wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.Do przestygniętej masy miodowej dodaj mąki, jajka i śmietanę. Zmiksuj na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Dodaj bakalie i wymieszaj.Gotowe ciasto przechowuj w lodówce - może to trwać kilka dni, a nawet kilka miesięcy. Ciasto zgęstnieje i pięknie będzie się wałkować.W dniu pieczenia wałkuj na około 5 mm i wycinaj foremkami dowolnych kształtów pierniczki i smaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w temp. 190 st. około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. Po ostygnięciu przechowuj w zamkniętej puszce.
