ßßß Cookit - przepis na PIERNICZKI WEDŁUG BAKERLADY

PIERNICZKI WEDŁUG BAKERLADY

nazwa

Wykonanie

Ciasto przygotował kolega P. z mamą z przepisu, który im podałam. Ja tylko piekłam ;) są tak dobre, że zrobimy powtórkę z podwójnej porcji. Ciasto jest trochę kleiste, trzeba je cały czas trzymać w lodówce i odrywać po małym kawałku i cały czas podsypywać mąką. Rosną jak szalone, w większości przypadków tracąc swój pierwotny kształt, ale za to są miękkie w środku i pyszne. Boję się, że nie dotrwają do świąt :)
składniki:
- 2 szkl miodu
- 1 szkl cukru
- 200g masła
- 150g smalcu
- 3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 1/2 szkl mąki pszennej (+1 szklanka)
- 1 1/2 szkl mąki żytniej razowej typ 720
- 1/2 szkl śmietany
+ rozbełtane jajko
W garnku zagotować miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzić przez kwadrans, potem dodać sodę i proszek do pieczenia. (Uwaga! Toczy pianę z garnka!). Dodać jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki (Masa będzie wyglądała na taką, co się nijak jej nie da wałkować. Jeżeli będzie wyglądała na zdecydowanie za rzadką, dodajemy dodatkową szklankę mąki). Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka lub kilkanaście tygodni.
A po tym czasie...
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 - 1cm, a następnie wycinać dowolne kształty: kwiatki, okręgi, serduszka itp itd. Posmarować je rozbełtanym jajkiem i piec ok. 10 -12 minut w 190°C - nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy. Ostudzić i pochować do puszek.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2009/12/Pierniczki-wedlug-Bakerlady.html