ßßß
składniki:- 2 szkl miodu- 1 szkl cukru- 200g masła- 150g smalcu- 3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120g)- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka imbiru- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu- 1/2 łyżeczki mielonego kminku- 1 1/2 łyżeczki sody- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 3 1/2 szkl mąki pszennej (+1 szklanka)- 1 1/2 szkl mąki żytniej razowej typ 720- 1/2 szkl śmietany+ rozbełtane jajkoW garnku zagotować miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzić przez kwadrans, potem dodać sodę i proszek do pieczenia. (Uwaga! Toczy pianę z garnka!). Dodać jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki (Masa będzie wyglądała na taką, co się nijak jej nie da wałkować. Jeżeli będzie wyglądała na zdecydowanie za rzadką, dodajemy dodatkową szklankę mąki). Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka lub kilkanaście tygodni.A po tym czasie...Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 - 1cm, a następnie wycinać dowolne kształty: kwiatki, okręgi, serduszka itp itd. Posmarować je rozbełtanym jajkiem i piec ok. 10 -12 minut w 190°C - nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy. Ostudzić i pochować do puszek.