ßßß
Wilgotny i bardzo delikatny piernik. Słodki w sam raz, aromatyczny od przypraw korzennych i ciemny od melasy. Niewielki, ale z kolei szybki do wykonania i nie wymagający wyszukanych składników (oprócz melasy ;-). Dla tych, którzy lubią mięciutkie pierniki...Składniki:145 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka imbiru1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika100 g drobnego cukru do wypieków1 jajko, delikatnie roztrzepane125 ml mleka60 g masła120 g melasyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do większej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek, przyprawy. Wmieszać cukier i jajko wymieszane z mlekiem. W mniejszym rondelku wymieszać masło z melasą, podgrzewając, do momentu roztopienia się masła (nie gotować). Gorącą miksturę wlać do mąki, zmiksować (krótko, tylko do połączenia się składników).Ciasto wlać do natłuszczonej foremki o wymiarach 14 x 21 cm, wysmarowaną masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie, potem wyjąć i wystudzić np. na kratce.Smacznego :-).Uwaga: Melasę można zastąpić taką samą ilością płynnego miodu. Piernik będzie jednak jaśniejszy i mniej aromatyczny, ale również bardzo smaczny!Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly".