Wykonanie
Wilgotny i bardzo delikatny piernik. Słodki w sam raz, aromatyczny od przypraw korzennych i ciemny od melasy. Niewielki, ale z kolei szybki do wykonania i nie wymagający wyszukanych składników (oprócz melasy ;-). Dla tych, którzy lubią mięciutkie pierniki...Składniki:145 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
imbiru1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika100 g drobnego
cukru do wypieków1
jajko, delikatnie roztrzepane125 ml
mleka60 g
masła120 g melasyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do większej miski przesiać
mąkę,
sodę oczyszczoną, proszek,
przyprawy. Wmieszać
cukier i
jajko wymieszane z
mlekiem. W mniejszym rondelku wymieszać
masło z melasą, podgrzewając, do momentu roztopienia się
masła (nie gotować). Gorącą miksturę wlać do
mąki, zmiksować (krótko, tylko do połączenia się składników).Ciasto wlać do natłuszczonej foremki o wymiarach 14 x 21 cm, wysmarowaną
masłem i oprószonej
mąką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie,
potem wyjąć i wystudzić np. na kratce.Smacznego :-).Uwaga: Melasę można zastąpić taką samą ilością płynnego
miodu. Piernik będzie jednak jaśniejszy i mniej aromatyczny, ale również bardzo smaczny!Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly".