ßßß Cookit - przepis na Wilgotny piernik na melasie

Wilgotny piernik na melasie

nazwa

Wykonanie

Wilgotny i bardzo delikatny piernik. Słodki w sam raz, aromatyczny od przypraw korzennych i ciemny od melasy. Niewielki, ale z kolei szybki do wykonania i nie wymagający wyszukanych składników (oprócz melasy ;-). Dla tych, którzy lubią mięciutkie pierniki...
Składniki:
145 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
100 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko, delikatnie roztrzepane
125 ml mleka
60 g masła
120 g melasy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do większej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek, przyprawy. Wmieszać cukier i jajko wymieszane z mlekiem. W mniejszym rondelku wymieszać masło z melasą, podgrzewając, do momentu roztopienia się masła (nie gotować). Gorącą miksturę wlać do mąki, zmiksować (krótko, tylko do połączenia się składników).
Ciasto wlać do natłuszczonej foremki o wymiarach 14 x 21 cm, wysmarowaną masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie, potem wyjąć i wystudzić np. na kratce.
Smacznego :-).
Uwaga: Melasę można zastąpić taką samą ilością płynnego miodu. Piernik będzie jednak jaśniejszy i mniej aromatyczny, ale również bardzo smaczny!
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly".
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wilgotny-piernik-na-melasie