Wykonanie
Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cmciasto:235 g
mąki pszennej250 g miękkiego
masła3
jajkaok. ½ szklanki
cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodsze)1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody50 g proszku budyniowego ( ja dodałam 2 opakowania)
cynamonmasa budyniowa:2½ łyżki proszku budyniowego3 łyżki
cukru320 ml
mleka1 łyżka
masładodatkowo400 g obranego i pokrojonego
rabarbarucukier do posypaniaPrzygotowanie:Przygotować
budyń. Część
mleka (220 ml) zagotować, a w drugiej części (100 ml) rozpuścić proszek budyniowy i
cukier. Do gotującego się
mleka wlać zawiesinę i zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotowany
budyń zdjąć z ognia i wymieszać z
masłem. Odstawić do wystudzenia, przykryty folią spożywczą.
Masło zmiksować na puszystą masę i nie przerywając ucierania partiami dodawać
cukier.
Do masy
maślanej dodawać kolejno po jednym
jajku, ciągle ucierając
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą, a następnie powoli dodać do masy
maślanej miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
ciasto dzielimy na 2 części dodając do jednej z nich
kakaoTortownicę wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tart ą .
Wyłożyć 1/2 dowolnego ciasta i wyrównać.
Następnie dodać zimny
budyń i przykryć go drugą połową ciasta (należy wyłożyć je łyżeczką, aby całkowicie przykryło
budyń).
Na wyrównany wierzch wyłożyć
rabarbar i pospać go
cukrem i
cynamonem . Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez ok. 1 godzinę.
SMACZNEGO :)))