ßßß Cookit - przepis na Smakowity rabarbarowiec

Smakowity rabarbarowiec

nazwa

Wykonanie

Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm
ciasto:
235 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
3 jajka
ok. ½ szklanki cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodsze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
50 g proszku budyniowego ( ja dodałam 2 opakowania)
cynamon
masa budyniowa:
2½ łyżki proszku budyniowego
3 łyżki cukru
320 ml mleka
1 łyżka masła
dodatkowo
400 g obranego i pokrojonego rabarbaru
cukier do posypania
Przygotowanie:
Przygotować budyń. Część mleka (220 ml) zagotować, a w drugiej części (100 ml) rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę i zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i wymieszać z masłem. Odstawić do wystudzenia, przykryty folią spożywczą.
Masło zmiksować na puszystą masę i nie przerywając ucierania partiami dodawać cukier.
Do masy maślanej dodawać kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie powoli dodać do masy maślanej miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
ciasto dzielimy na 2 części dodając do jednej z nich kakao
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tart ą .
Wyłożyć 1/2 dowolnego ciasta i wyrównać.
Następnie dodać zimny budyń i przykryć go drugą połową ciasta (należy wyłożyć je łyżeczką, aby całkowicie przykryło budyń).
Na wyrównany wierzch wyłożyć rabarbar i pospać go cukrem i cynamonem . Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez ok. 1 godzinę.
SMACZNEGO :)))
Źródło:http://burczobrzucho.blogspot.com/2012/07/skadniki-na-tortownice-o-srednicy-24-cm.html