Wykonanie
Nie ma innego idealnego połączenia jak
truskawki i
galaretka:) Połączenie
biszkoptu kakaowego i jasnego, z masą budyniową ,
truskawkami i
galaretką to ideał :)Polecam gorąco:) Ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje z popołudniową filiżanką gorącej
kawy:)
Biszkopt jasny:-5 jaj-3/4 szklanka
cukru-1 szklanka
mąki-1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt kakaowy:-5 jaj-3/4 szklanka
cukru-1 szklanka
mąki-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1-2 łyżki
kakaoMasa budyniowa:-1/2 litra
mleka-1
cukier waniliowy-3 łyżki
cukru-2 łyżki
mąki pszennej-2 łyżki
mąki ziemniaczanej-1
margarynaPoncz:- 1/2 szkl. przegotowanej
wody- 2 łyżki
soku z cytrynyPolewa ( zrobiona z przepisu JOANNY55):- 100 gram
masła- 6 łyżek
cukru pudru- 3 łyżki gęstej kwaśnej
smietany 18%- 2 łyżki
kakao- 1 łyżka żelatyny+ 2 łyżki wrzącej
wodyDodatkowo:- 2
galaretki truskawkowe- ok. 400 g
truskawek1.
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy powoli
cukier i dalej ubijamy.
Żółtka mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy do piany z
cukrem i ubijamy. Dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu przekrawamy na dwie części.2.
Biszkopt kakaowy: Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko
mąkę łączymy z
kakaem. Gdy
biszkopt już jest upieczony i przestudzony wycinamy w nim dziurki, najlepiej takim większym kieliszkiem, zachowując odstępy.3. Masa: Z 1/2 litra
mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z
mąkami oraz
cukrem waniliowym. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem. Na gotujące
mleko wlewamy
budyń. Gotujemy. Ostudzony miksujemy z
margaryną.4. Poncz:
Wodę mieszamy z
sokiem z cytryny. Ponczujemy nim jasne
biszkopty.5. Polewa: W rondelku umieszczamy
masło,
kakao,
cukier puder,
smietanę, szczyptę
soli, mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, energicznie mieszając i dodajemy do polewy. Podgrzewając chwilę mieszamy dokładnie. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto.6.
Galaretki rozpuszczamy w 3 i 1/2 szklance
wody. Studzimy.
Truskawki Obieramy z szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Na jasny
biszkopt wykładamy 1/2 masy budyniowej , na to dajemy
kakaowe ciasto z dziurkami. W każdy otwór wlewamy odrobinę tężejącej
galaretki, w to dajemy
truskawkę i zakrywamy pozostałą
galaretką. Jasny
biszkopt smarujemy 1/2 masy budyniowej , wykładamy na ciasto
kakaowe, wierzch polewamy
polewą czekoladową. SMACZNEGO !RADY:
Biszkopty najlepiej jest upiec dzień wcześniej:)Ciasto równie dobrze smakuje z
bananami i
galaretką wiśniową :)