Wykonanie
Uzależniłam się od książki "Meals in minutes" Harriott'a. Mam ją niecałe 3 tygodnie a już 5 przepisów wypróbowałam (z tego tylko 1 jakoś nie bardzo przypadł nam do gustu).
Kurczak zatytułowany przez Harriott'a "Jimmy's chicken kiev" jest niesamowity, rzadko mówię to o
mięsie, ale po
protu rozpływal się w ustach. Nie wydaje mi się, że to tylko z powodu ogromnej ilości tłuszczu jaką w sobie zawiera. Nadzienie z
czosnku i
natki jest wprost doskonałe, a
masło w środku powoduje, że
kurczak nic a nic nie wysycha.Ponieważ obiad przygotowałam w około pół godziny, pomyślałam, że nadaje się wyśmienicie do akcji prowadzonej przez Pelę .
Składniki:2 x 75 g
piersi z kurczaka (ja dałam 1 dużą, podwójną)40 g niesolonego
masła (w temperaturze pokojowej)4 łyżki posiekanej
natki pietruszki (dałam taką zamrożoną)2 ząbki
czosnku50 g
bułki tartej1 łyżka utartego
parmesanu (nie dałam)1 łyżka
mąki, posonlej i popieprzonej1 rozbełtane
jajko1 - 2 łyżki
olejuWykonanie:W każdej piersi naciąć kieszonkę wzdłuż dłuższej części. (Ja odkroiłam 2 mniejsze płaty, które są przy piersi i złożyłam je razem, robiąć w ten sposób 3, mniejszą porcję). Wymieszać
masło z
natką, rozgniecionym
czosnkiem i dużą ilością
soli i
pieprzu. Do kieszonek włożyć doprawione
masło.
Bułkę tartą wymieszać z
parmezanem. Nadziane
piersi z kurczaka obtoczyć w przyprawionej
mące, następnie w
jajku i na koniec w
bułce tartej. Rozgrzać dobrze
olej i smażyć piersi z każdej strony na złoto (około 5-6 minut).W
między czasie zagotować
wodę na
ryż, posolić i doprawić odrobinę
curry. Wrzucić
ryż (ja robiłam
razowy). Nad garnkiem z gotującym się
ryżem umieścić sitko i włożyć do niego zamrożone warzywa (ja dałam
brokuły,
groszek i
fasolkę szparagową). Gotować na parze kilka minut aż się rozmrożą, przygrzeją, ale nie rozgotują.Usmażonego
kurczaka podawać z gotowym
ryżem i warzywami gotowanymi na parze./wydrukuj przepis/