ßßß Cookit - przepis na Sznycelki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym

Sznycelki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 filet podwójny z kurczaka
2 jaja
½ szklanki mąki
1 szklanka bułki tartej
przyprawy: oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, Vegeta
olej do smażenia
2 łyżki masła
1 duży słoik sosu słodko-kwaśnego
Wykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy , po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.
Jaja wbijamy na talerz i roztrzepujemy. Mąkę i bułkę tartą również wykładamy na talerze. Mięso panierujemy w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się.
Szkło żaroodporne smarujemy 2 łyżkami masła, wylewamy połowę sosu, układamy sznycelki i zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/08/sznycelki-drobiowe-w-sosie-slodko-kwasnym