Wykonanie
Już kiedyś o nich
pisałam, ale przepis tak często wykorzystuję, że postanowiłam i Wam o nim przypomnieć. Placki pierwszy raz
jadłam u teściowej, zaczarowały mnie. Są mega-szybkie w przygotowaniu, poza patelnią i nożem nie wymagają prawie nic więcej. Oczywiście można dodać do nich co tylko chcemy. Zamiast
pietruszki –
bazylię. Zamiast
kurczaka –
indyka. Wszystko według upodobań :) Polecam
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 2 szt
majonez 2 łyżki
czosnek 2 ząbkikucharek 1 łyżka
natka pietruszkijajko 2 szt
maka ok 3 łyżek
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć do miski, dodać dwa
jajka, łyżkę kucharka lub innej
przyprawy oraz dwa przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Wymieszać, odstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie dodać, drobno posiekaną
natkę pietruszki,
mąkę ziemniaczaną. Ponownie przemieszać. Smażyć na średnio gorącym
oleju na złoty kolor. Podawać z sosami, ja podaję z
czosnkowym oraz
majonezowo-
ketchupowym. Smacznego :)