ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
50 g mąki kokosowej lub mielonych migdałów lub mąki ryżowej lub pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
50 g oleju kokosowego lub masła
3 żółtka lub 1 jajko
6-7 łyżek wiórków kokosowych
Owoce:
1 i 1/2 kg śliwek węgierek
ok. 50 g brązowego cukru
tarta laska wanilii lub wanilia w innej postaci
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
2 łyżki likieru amaretto lub pomarańczowego
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka skorki z pomarańczy
Przygotowanie
Owoce:
Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki.
Owoce włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, wanilię, cynamon, kardamon, skórkę z pomarańczy. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut aż śliwki zmiękną a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z likierem (lub jeśli nie używamy likieru w 1 łyżce dowolnego płynu) i dodać do śliwek mieszając, zagotować i odstawić z ognia.
Ciasto:
Przygotować formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki masło i dodatkowy tłuszcz. Rozcierać palcami mąkę z masłem na drobną kruszonkę.
Dodać żółtka lub jajko i złączyć składniki w jednolitą masę (kulę). Podzielić ją na 2 części w proporcjach ok. 40/60. Do mniejszej części dodać wiórki kokosowe i połączyć. Jeśli mam czas, dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce (ok. godzinę).
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C . Większym kawałkiem ciasta wylepić spód formy posmarowanej wcześniej kawałkiem masła i wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyłożyć uprażone śliwki z patelni, na wierzchu rozsypać mniejszą część ciasta z dodatkiem wiórek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut na miodowy kolor.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/kruchy_placek_ze_sliwkami/przepis.html