Wykonanie
SkładnikiCiasto:250 g
mąki pszennej tortowej100 g
mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)50 g
mąki kokosowej lub mielonych
migdałów lub
mąki ryżowej lub pszennej100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła50 g
oleju kokosowego lub
masła3
żółtka lub 1
jajko6-7 łyżek
wiórków kokosowychOwoce:1 i 1/2 kg
śliwek węgierekok. 50 g
brązowego cukrutarta laska wanilii lub
wanilia w innej postaci1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejOpcjonalnie:2 łyżki
likieru amaretto lub
pomarańczowego1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu1 łyżeczka skorki z
pomarańczyPrzygotowanie
Owoce:
Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki.
Owoce włożyć na dużą patelnię, dodać
cukier,
wanilię,
cynamon,
kardamon, skórkę z
pomarańczy. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut aż
śliwki zmiękną a powstały sok zredukuje się do postaci
syropu.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
likierem (lub jeśli nie używamy
likieru w 1 łyżce dowolnego płynu) i dodać do
śliwek mieszając, zagotować i odstawić z ognia.Ciasto:Przygotować formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.Do miski wsypać wszystkie
mąki, dodać
cukier,
proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki
masło i dodatkowy tłuszcz. Rozcierać palcami
mąkę z
masłem na drobną kruszonkę.Dodać
żółtka lub
jajko i złączyć składniki w jednolitą masę (kulę). Podzielić ją na 2 części w proporcjach ok. 40/60. Do mniejszej części dodać
wiórki kokosowe i połączyć. Jeśli mam czas, dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce (ok. godzinę).Piekarnik nagrzać do 175 stopni C . Większym kawałkiem ciasta wylepić spód formy posmarowanej wcześniej kawałkiem
masła i wyłożonej papierem do pieczenia.Wyłożyć uprażone
śliwki z patelni, na wierzchu rozsypać mniejszą część ciasta z dodatkiem wiórek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut na
miodowy kolor.

