ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche ze śliwkami i kremem budyniowym

Ciasto kruche ze śliwkami i kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła (schłodzonego)
1 jajko
Budyniowy krem pâtissière:
250 m mleka
2 łyżki cukru wanilinowego lub ziarenka z 1/2 wanilii
3 żółtka
50 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka (kokosowa lub migdałowa):
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów (lepsze są wiórki kokosowe)
50 g cukru
125 g masła (schłodzonego)
oraz:
900 g śliwek
cukier puder
Potrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cm
Przygotowanie
Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Składniki można również posiekać nożem na stolnicy. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować krem: Do rondelka wlać mleko, dodać cukier wanilinowy lub ziarenka z wanilii. Wymieszać i zagotować. Do miski włożyć żółtka z cukrem i ubijać mikserem na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wlać połowę gorącego mleka do masy z żółtkami i zmiksować, przelać do garnka z resztą mleka i szybko wymieszać. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 1 minutę aż krem zgęstnieje. Uważać aby krem nie przywarł do dna. Przelać do czystej miski i ostudzić. Krem można przygotować wcześniej, trzymać pod przykryciem z folii spożywczej która zabezpieczy przed utworzeniem kożucha.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, wiórki kokosowe lub zmielone migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), wstawić do lodówki do czasu użycia.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić. Śliwki pokroić na kawałki usuwając pestki.
Na podpieczony spód wyłożyć ostudzony krem, na wierzch wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/ciasto_kruche_ze_sliwkami_kremem/przepis.html