Wykonanie
SkładnikiSpód:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g
masła (schłodzonego)1
jajkoBudyniowy krem pâtissière:250 m
mleka2 łyżki
cukru wanilinowego lub ziarenka z 1/2
wanilii3
żółtka50 g drobnego
cukru lub
cukru pudru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejKruszonka (kokosowa lub migdałowa):100 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej100 g
wiórków kokosowych lub zmielonych
migdałów (lepsze są
wiórki kokosowe)50 g
cukru125 g
masła (schłodzonego)oraz:900 g
śliwekcukier puderPotrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cmPrzygotowaniePrzygotować spód: do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Rozetrzeć palcami całe
masło z
mąką i
cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Składniki można również posiekać nożem na stolnicy. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.Przygotować krem: Do rondelka wlać
mleko, dodać
cukier wanilinowy lub ziarenka z
wanilii. Wymieszać i zagotować. Do miski włożyć
żółtka z
cukrem i ubijać mikserem na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać przesianą
mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wlać połowę gorącego
mleka do masy z
żółtkami i zmiksować, przelać do garnka z resztą
mleka i szybko wymieszać. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 1 minutę aż krem zgęstnieje. Uważać aby krem nie przywarł do dna. Przelać do czystej miski i ostudzić. Krem można przygotować wcześniej, trzymać pod przykryciem z folii spożywczej która zabezpieczy przed utworzeniem kożucha.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie
mąki,
wiórki kokosowe lub zmielone
migdały,
cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne
masło. Rozcierać palcami
masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), wstawić do lodówki do czasu użycia.Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z
ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.
Śliwki pokroić na kawałki usuwając pestki.Na podpieczony spód wyłożyć ostudzony krem, na wierzch wyłożyć
śliwki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.

