Wykonanie
Ciasto kruche z domowymi powidłami i kruszonką
cynamonowo-
kokosową...Kontynuując tradycję sobotnich wypieków chciałbym wam zaprezentować kolejny raz kruche ciasto. Tym razem z powidłami od mojej mamy, które o wiele lepiej smakują od tych zakupionych w supermarkecie. Tak więc jeśli macie w swojej spiżarni magiczny słoik z powidłami lub
dżemem robionymi przez babcię lub mamę - nie wahajcie się ani sekundy tylko zróbcie to, co mi się udało wczoraj :)
Przepis:400 g
mąki;150 g
cukru;250 g
masła;3
żółtka;łyżeczka
proszku do pieczenia;słoik domowych powideł ;kruszonka, czyli 100 g
cukru, 125 g
mąki, 100 g
masła, płaska łyżeczka
cynamonu i 4 łyżki
wiórków kokosowych;Ciasto przygotowujemy w następujący sposób:
Mąkę przesiać do miski a następnie wymieszać z
cukrem. Później dodać posiekane
masło.Zagniatamy ciasto.Dodajemy
żółtka i
proszek do pieczenia.Wyrabiamy je dalej, po czym schładzamy je w lodówce na 35 minut.W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę:
Masło należy stopić w rondelku, lekko wystudzić, po czym dodać
mąkę wymieszaną z
cukrem,
cynamonem i wiórkami.Cały czas mieszać.Kiedy schłodzimy już ciasto należy je rozwałkować na blachę (25x35 cm to wymiary naszej blachy do pieczenia).Po tym zabiegu nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem (nei wiem dlaczego, tak Par-Par każe ^^);po czym rozprowadzamy domowe powidła i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego już pieca na 50 minut w 160 stopniach Celsjusza.OFF Top.Nie samym gotowaniem człowiek żyje, prawda? Lampshade ...