Wykonanie
Nie jestem fanką słodkich wypieków, dlatego nie często piekę ciasta. Jednak szarlotkę robię z wielką przyjemnością, przepis na nią udoskonalałam od dawna. Ostatecznie, ciasto jest wg przepisu mojej mamy,
jabłkowe nadzienie mojego pomysłu.Nieskromnie nazwałam szarlotkę wg tego przepisu - tatrzańską, bo smakuje jak szarlotka serwowana Nad Morskim
Okiem.
Jabłkowy środek:2 kg szarej renety2 łyżki drobnego
cukru2 łyżeczki
cynamonu2 płaskie łyżki
mąkiPrzygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (robię to przy pomocy robota kuchennego).W dużej misce wymieszać
jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.Ciasto:3 szklanki
mąki1/2 szklanki drobnego
cukru3
żółtka200 g
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżka gęstej
śmietanyPrzygotowanie:
Cukier,
cukier waniliowy i
żółtka utrzeć.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sito.Do
mąki dodać schłodzone
masło,
śmietanę i pozostałe składniki - zagnieść ciasto.Ciasto przełożyć do plastikowej
torebki, umieścić na 1 godzinę w lodówce.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na spód i boki formy 2/3 ciasta.Piec ok 10 minut.Masę
jabłkową wyłożyć na wystudzony spód ciasta.Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, bezpośrednio ma
jabłka.Piec 30-40 minut do zrumienienia.SmacznegoPrzepis dodaje do akcji Nie byle jaka szarlotka