Wykonanie
Składniki1/2 kg
śliwek węgierek1 szklanka (100 g)
mąki żytniej 720 + 3/4 szklanki (70 g)
razowej mąki żytniej typ 2000*1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu + jeśli mamy 1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu1/4 szklanki
brązowego cukru**1/3 szklanki obranych
orzechów laskowych (lub włoskich)50 g posiekanej ciemnej
czekolady2
jajka1/3 szklanki
oleju kokosowego***1/4 szklanki
syropu klonowego (lub
miodu)1/4 szklanki
jogurtu naturalnego (lub w wersji wegańskiej 2 łyżki
oleju kokosowego)1 łyżeczka tartej
laski wanilii lub
wanilia w innej postaciopcjonalnie: 1 łyżka
likieru amarettoPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Śliwki pokroić na połówki usuwając pestki.
Śliwki płożyć na blaszce do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm lub w naczyniu żaroodpornym o podobnych wymiarach, wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (
śliwki nie mogą się przypalić). Ostudzić.Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę keksową o wymiarach 9 x 23 cm (mierzona po dnie) wyłożyć papierem do pieczenia. Obydwie
mąki wsypać do dużej miski, dodać
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
kardamon,
cukier, pokrojone
orzechy laskowe, posiekaną
czekoladę oraz około 1/4 wszystkich upieczonych
śliwek, wymieszać.Resztę
śliwek zmiksować blenderem ręcznym lub w rozdrabniaczu na pastę. Powinniśmy otrzymać ok. 1 szklanki takiego zmiksowanego musu
śliwkowego. Dodać do niego:
jajka,
olej (roztopiony, ostudzony),
syrop klonowy,
jogurt, ekstrakt z
wanilii i
amaretto. Wymieszać na jednolitą masę.Przelać do suchych składników z pierwszej miski i wymieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia się składników bez grudek
mąki).Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Wskazówki* lub 1 i 3/4 szklanki
mąki żytniej razowej sitkowej 1400 lub innej
mąki razowej np. pszennej lub orkiszowej lub mieszanej** użyłam
kokosowego ale może być trzcinowy*** lub innego dobrego
oleju roślinnego lub roztopionego
masła