Wykonanie
Babeczki z karmelową
czekoladą i całymi
orzechami laskowymiDziś prezentuję przepyszne, wilgotne i chrupiące karmelowo-
czekoladowe babeczki. Wspaniała tekstura, karmelowy kolor i bogactwo smaku. Bezwstydnie się Wam pochwalę, że rzecz jest rewelacyjna. Gdyby nie to, że są bardzo sycące jadłabym je bez końca. Uwielbiam je! Mniam!

Na ok. 13 babeczek przygotuj:2
czekolady karmelowe Wedel,1 szklankę
mąki,1 małą płaską łyżkę
proszku do pieczenia,1/3 małej łyżki
sody oczyszczonej,1/2 szklanki
brązowego cukru,1/3 szklanki
czekolady w proszku,1 szklankę
orzechów laskowych,1 szklankę
śmietany,1/2 kostki roztopionego solonego
masła,2
jajka,1 małą łyżkę pasty z
wanilii lub 1
laska waniliiW rozgrzanym do 200 stopni piekarniku piecz upraż
orzechy laskowe przez 8 minut. A gdy ostygną obierz je z łupinek (w miarę możliwości) turlając je w rękach, lub po blacie. Skórki powinny łatwo odpaść. Zostaw trochę
orzechów do dekoracji babeczek.


Do dużej miski wsyp wszystkie sypie składniki.
Mąkę,
czekoladę w proszku,
brązowy cukier, szklankę uprażonych
orzechów laskowych, pociętą w drobną kosteczkę 1 tabliczkę karmelowej
czekolady,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj płynne składniki: roztopione i ostudzone
masło,
śmietanę, roztrzepane
jajka, pastę z
wanilii (lub nasiona z 1
laski wanilii). Wymieszaj i wlej do suchych składników.


Teraz, niezbyt starannie wymieszaj całość składników. Gotową masą napełnij foremki na babeczki do 5/6 wysokości. Na każdej babeczce ułóż kostkę
czekolady i
orzechy laskowe. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut. Smacznego!