ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe przekładane

Ciasto dyniowe przekładane

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru (około 180 g), można dać mniej
150 ml oleju roślinnego
200 g startej na tarce surowej dyni
50 g pokruszonych płatków migdałów
50 g wiórków kokosowych
1 brzoskwinia (świeża lub z puszki)
1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
120 g serka Philadelphia
50 g masła, miękkiego
1/2 szklanki cukru pudru
Potrzebna będzie: mała forma np. kwadratowa 21 x 21 cm lub tortownica o średnicy 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając boki papieru poza obręcz. Dno z papierem i boki formy posmarować masłem lub olejem. Można też formę posmarować masłem lub olejem i całą wyłożyć papierem bez wypuszczania papieru poza obręcz.
Przygotowanie
Masa: ucierać serek Philadelphia razem z masłem przez około 5 - 7 minut aż masa będzie puszysty. Dodać cukier puder, najlepiej w 2 partiach, cały czas ucierając przez około 2 minuty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto: Przygotować wszystkie składniki, odmierzyć i umieścić w miseczkach. Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Jajka ubić na puszystą pianę (około 5 - 7 minut). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera aż masa będzie puszysta i gęsta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim strumieniem olej.
Do powstałej masy dodać startą dynię, migdały lub orzechy, wiórki kokosowe, drobno pokrojonego ananasa lub brzoskwinię, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać łyżką.
Dodać mąkę z proszkiem, sodą oraz solą i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę aż wetknięty patyczek będzie suchy (piekłam 55 minut).
Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. Spód posmarować 1/3 polewy, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą polewy. Można od razu kroić i podawać lub wstawić do lodówki do czasu aż polewa bardziej zastygnie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe_przekladane/przepis.html