Wykonanie
SkładnikiCiasto:2
jajka1 szklanka
cukru (około 180 g), można dać mniej150 ml
oleju roślinnego200 g startej na tarce surowej dyni50 g pokruszonych
płatków migdałów50 g
wiórków kokosowych1
brzoskwinia (świeża lub z puszki)1
cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa:120 g
serka Philadelphia50 g
masła, miękkiego1/2 szklanki
cukru pudruPotrzebna będzie: mała forma np. kwadratowa 21 x 21 cm lub tortownica o średnicy 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając boki papieru poza obręcz. Dno z papierem i boki formy posmarować
masłem lub
olejem. Można też formę posmarować
masłem lub
olejem i całą wyłożyć papierem bez wypuszczania papieru poza obręcz.PrzygotowanieMasa: ucierać
serek Philadelphia razem z
masłem przez około 5 - 7 minut aż masa będzie puszysty. Dodać
cukier puder, najlepiej w 2 partiach, cały czas ucierając przez około 2 minuty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.Ciasto: Przygotować wszystkie składniki, odmierzyć i umieścić w miseczkach.
Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodać
sól i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Jajka ubić na puszystą pianę (około 5 - 7 minut). Stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera aż masa będzie puszysta i gęsta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim strumieniem
olej.Do powstałej masy dodać startą
dynię,
migdały lub
orzechy,
wiórki kokosowe, drobno pokrojonego
ananasa lub
brzoskwinię,
cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać łyżką.Dodać
mąkę z proszkiem,
sodą oraz
solą i delikatnie wymieszać łyżką.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę aż wetknięty patyczek będzie suchy (piekłam 55 minut).Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. Spód posmarować 1/3 polewy, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą polewy. Można od razu kroić i podawać lub wstawić do lodówki do czasu aż polewa bardziej zastygnie.

