Wykonanie
Korzenne ciasto
dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi
korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne.
Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.Przepis znalazłam na blogu What The Fork Food Blog i po wprowadzeniu małych zmian, w tortownicy o średnicy 21cm przygotowałam pyszne ciasto. Zrezygnowałam z polewy (frostingu), gdyż bogactwo smaku tego ciasta nie potrzebuje według mnie dodatków i wystarczy oprószenie wierzchu
cukrem pudrem.

Składniki:1 szklanka (160g)
mąki pszennej3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido)* (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)2/3 szklanki (130g)
cukru1/2 szklanki (120ml)
oleju2
jajka1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka (5g)
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g)
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru wanilinowego (lub ekstraktu z
wanilii)
cukier puder do oprószenia ciasta

* Purée powinno być dość rzadkie, a z moich doświadczeń z
dynią hokkaido wynika, że jej miąższ jest bardzo zwarty, a powstałe z niej purée gęste. Jeśli chcielibyście wykorzystać je do tego przepisu, powinno się nieco rozluźnić jego konsystencję, dodając trochę
wody.Purée przygotowuję zawsze piekąc umytą, nieobraną, ale pokrojoną na mniejsze kawałki i pozbawioną pestek
dynię. Temperatura pieczenia to 180-200 stopni, a czas, w jakim
dynia staje się miękka, uzależniony jest od wielkości kawałków (zazwyczaj 45-60 minut).

Wykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową- do większej miski przełożyć purée z dyni,
cukry (lub
cukier i ekstrakt), wlać
olej, wbić
jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)- do mniejszej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodać
sól,
przyprawę do piernika, wymieszać- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników

- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić- przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem
W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek
przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha.