ßßß
Składniki:Ciasto:200 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka sodyszczypta soli2 jajka1 szklanka cukru150 ml oleju roślinnego200 g startej surowej dyni (marchewki)50 g wiórków kokosowych *50 g płatków migdałów *1 brzoskwinia1 cukier wanilinowy* można zastąpić zmielonymi orzechami, pestkami dyni, słonecznikaKrem:120 g serka (ja używam Delicate w prostokątnym opakowaniu)50 g masła1/2 szklanki cukru pudruPrzygotowujemy formę średnicy 21 cm, wyściełamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem dno i boki formy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i przesiewamy. W drugiej misce ubijamy jajka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy olej, miksujemy. Teraz kolej na dynię (marchewkę), migdały i wiórki kokosowe- mieszamy wszystko razem ŁYŻKĄ, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy ciasto przez 60 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia, wtedy możemy przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem. Krem smarujemy także na wierzch ciasta, ozdabiamy orzechami.Smacznego!
