Wykonanie
Jesień to idealny czas na ciasta
dyniowe. Sporo osób już się pewnie skrzywiła na samą myśl. Dowiedziałam się ostatnio, że
dynia często bywa złym wspomnieniem z dzieciństwa, a dokładniej kompot z dyni. Kompotu z dyni w dzieciństwie nie piłam, a
dynię i czas kiedy jest ona dostępna uwielbiam. To ciasto, które Wam dzisiaj polecam bez zastanowienia można zrobić z
marchewką, taką właśnie wersję zaprezentowałam w domu u rodziców i zyskałam nim uznanie nawet u szwagra ;)

Składniki:Ciasto:200 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sodyszczypta
soli2
jajka1 szklanka
cukru150 ml
oleju roślinnego200 g startej surowej dyni (
marchewki)50 g
wiórków kokosowych *50 g
płatków migdałów *1
brzoskwinia1
cukier wanilinowy* można zastąpić zmielonymi
orzechami,
pestkami dyni,
słonecznikaKrem:120 g
serka (ja używam Delicate w prostokątnym opakowaniu)50 g
masła1/2 szklanki
cukru pudruPrzygotowujemy formę średnicy 21 cm, wyściełamy papierem do pieczenia i smarujemy
masłem dno i boki formy.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól mieszamy i przesiewamy. W drugiej misce ubijamy
jajka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier i
cukier wanilinowy, mieszamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy
olej, miksujemy. Teraz kolej na
dynię (
marchewkę),
migdały i
wiórki kokosowe- mieszamy wszystko razem ŁYŻKĄ, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
brzoskwinię. Na koniec dodajemy
mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy ciasto przez 60 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia, wtedy możemy przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem. Krem smarujemy także na wierzch ciasta, ozdabiamy
orzechami.Smacznego!

