ßßß Cookit - przepis na Pasta z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Pasta z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(1 głos )
5
0
1 5
admin
5 / 5 stars
Pasta z ciecierzycy i czerwonej soczewicy
Wegańska pasta z ciecierzycy i czerwonej soczewicy jako dodatek do chleba. Zamiast orzeszków pinii można dodać orzechy włoskie. Zamiast szczypiorku - natkę pietruszki. Spróbuj też pasty ze słodkim akcentem - dodaj zamiast szczypiorku namoczone rodzynki (pycha!). Pastę można przygotować z zielonej soczewicy, ale trzeba ją dłużej gotować i zmieni się również kolor pasty.
Składniki
4 porcje
100 g czerwonej soczewicy
100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana w małą kosteczkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka płatków chilli (lub szczypta chilli w proszku)
3 łyżki puree z pomidorów (passaty)
skórka i sok z 1 cytryny
około 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowa do polania (można zastąpić ulubionym olejem, np. lnianym)
100 g orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni
sól morska i świeżo zmielony pieprz
pęczek cienkiego szczypiorku (lub posiekanej natki pietruszki)
Przygotowanie
Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka, wlać wodę sięgającą niewiele ponad poziom soczewicy. Dodać sól, pieprz i 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin. Zagotować, przykryć i gotować przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. W razie potrzeby odparować. Dodać dokładnie odsączoną ciecierzycę.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić cebulkę, dodać czosnek, a po kilkunastu sekundach chilli oraz puree pomidorowe. Smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
Przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą, wymieszać ze skórką oraz sokiem z cytryny (dodanym w takiej ilości, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję pasty). Wymieszać z pozostałymi 4 - 5 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin. Na koniec dodać orzeszki pinii i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (lub natką pietruszki). Rozdrobnić ręcznym blenderem, pozostawiając połowę pasty w większych kawałkach.
Propozycja podania
zrumieniony chleb / rukola / orzeszki pinii / cebula
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/pasta_z_ciecierzycy/przepis.html