Wykonanie

Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5

01 5admin5 / 5 starsPasta z
ciecierzycy i
czerwonej soczewicyWegańska pasta z
ciecierzycy i
czerwonej soczewicy jako dodatek do
chleba. Zamiast
orzeszków pinii można dodać
orzechy włoskie. Zamiast
szczypiorku -
natkę pietruszki. Spróbuj też pasty ze słodkim akcentem - dodaj zamiast
szczypiorku namoczone
rodzynki (pycha!). Pastę można przygotować z
zielonej soczewicy, ale trzeba ją dłużej gotować i zmieni się również kolor pasty.Składniki4 porcje100 g
czerwonej soczewicy100 g
ciecierzycy z puszki, odsączonej1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula, posiekana w małą kosteczkę1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka
płatków chilli (lub szczypta
chilli w proszku)3 łyżki puree z
pomidorów (passaty)skórka i sok z 1
cytrynyokoło 5 - 6 łyżek
oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowa do polania (można zastąpić ulubionym
olejem, np. lnianym)100 g
orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni
sól morska i świeżo zmielony
pieprzpęczek cienkiego
szczypiorku (lub posiekanej
natki pietruszki)Przygotowanie
Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka, wlać
wodę sięgającą niewiele ponad poziom
soczewicy. Dodać
sól,
pieprz i 1 łyżkę
oliwy z oliwek extra virgin. Zagotować, przykryć i gotować przez około 15 minut, aż
soczewica będzie miękka i wchłonie całą
wodę. W razie potrzeby odparować. Dodać dokładnie odsączoną
ciecierzycę.Na patelnię wlać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i zeszklić
cebulkę, dodać
czosnek, a po kilkunastu sekundach
chilli oraz puree
pomidorowe. Smażyć jeszcze przez około 2 minuty.Przełożyć do naczynia z
soczewicą i
ciecierzycą, wymieszać ze skórką oraz
sokiem z cytryny (dodanym w takiej ilości, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję pasty). Wymieszać z pozostałymi 4 - 5 łyżkami
oliwy z oliwek extra virgin. Na koniec dodać
orzeszki pinii i doprawić
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem.Wymieszać z posiekanym
szczypiorkiem (lub
natką pietruszki). Rozdrobnić ręcznym blenderem, pozostawiając połowę pasty w większych kawałkach.Propozycja podaniazrumieniony
chleb /
rukola /
orzeszki pinii /
cebula