Wykonanie
Super na kanapki i nie tylko :)Jest to połączenie kilku przepisów wygrzebanych w necie. A to wszystko przez niewykorzystaną
fasolę z zupy z
ciecierzycy. W każdym razie pasta wyszła super! polecam.

Składniki:- 100 g
czerwonej soczewicy - 100 g
ciecierzycy - 1
cebula - 1 ząbek
czosnku - szczypta
chilli - 2 łyżki
koncentratu pomidorowego - sok z 1
cytryny - 3-4 łyżki
oliwy - garść pestek
słonecznika - sól/pieprz do smaku- garść posiekanej
natki pietruszkiDzień wcześniej musimy namoczyć
ciecierzycę. Po 12 godzinach razem z
wodą w której się moczyła przelewamy do garnka, dolewamy
wody i dodajemy
soczewicę. Tak gotujemy ok 15 min.Na patelni rumienimy
pestki słonecznika. Zdejmujemy z ognia, na tej samej patelni podsmażamy
cebulkę z
czosnkiem - drobno posiekane.Z garnka odsączmy
wodę ( nie musimy tego robić bardzo dokładnie - gdyż później może nam wyjść za sucha pasta). Dorzucamy do środka resztę składników i blendujemy. Jeżeli jest za sucha można dodać troszkę więcej
oliwy.Smacznego!
