Wykonanie
SkładnikiMasa serowa1 kg
twarogu sernikowego3 łyżki
mąki lub budyniu np.
waniliowego,
śmietankowego,
kokosowego1 duża puszka 530 g słodzonego
mleka skondensowanego3
białka (mniejsze) lub 2 dużesok z 1
limonki (lub
cytryny)aromat: np. 3 - 4 łyżki
likieru pomarańczowego,
kokosowego,
migdałowego lub innego, może też być biały
rum,
biała czekolada,
cukier wanilinowy lub ekstrakt z
waniliiMus czekoladowy3
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka) + 3
żółtka150 g
cukru1 łyżka
kakao200 ml
śmietanki kremówki 30%100 g
masła250 g
gorzkiej czekoladyWykończenie200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej
śmietany 12% lub 18%2 łyżki
cukru pudruOpcjonalniedo podania np.
wiśnie w
syropie (frużelinie)do dekoracji: wiórki z
gorzkiej czekoladyPrzygotowanieSkładniki na masę
serową ocieplić w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.Masa serowaDo dużej miski włożyć
ser,
mąkę lub
budyń, dodać
mleko skondensowane,
białka jajek,
sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę
serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli
ser był chudy i nieco rzadszy).Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim
śmietanę wymieszaną z
cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki. Mus wykładamy na ostudzony sernik.
Mus czekoladowyDo metalowej miski wsypać część (50 g)
cukru,
kakao, dodać 6
żółtek i
śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się
wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki.Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę
masło oraz połamaną na kosteczki
czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się
woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.Oddzielnie ubić
białka z resztą
cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same
białka bez
cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy
cukier cały czas ubijając. Po dodaniu
cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca.
Białka połączyć z masą
czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.WykończenieMus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło
boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Sernik można posypać wiórkami z
czekolady i podawać z
owocami w zalewie.

