ßßß Cookit - przepis na lodowa rolada czarny las

lodowa rolada czarny las

nazwa

Wykonanie

Tak bardzo lubię połączenie czekolady i wiśni, że ostatnio przyszedł mi do głowy pewien pomysł... Mianowicie zapragnąłem przygotować coś słodkiego, co powtórzy zestawienie smaków z tradycyjnego tortu czarny las, ale w wersji idealnej na gorące dni lata i w nieco innej formie. Tak właśnie powstała czekoladowa rolada wypełniona bitą śmietaną z dodatkiem wiśni i polana kremem z białej czekolady. Nic więcej mi nie trzeba! :)
Formę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby przykryć jej dno oraz krótsze ścianki, a papier wystawał ponad boki ok. 5 cm. Dłuższe ścianki blachy posmarować masłem.
ciasto:
6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudu
30 g kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, mąkę, wmieszać wystudzoną czekoladę oraz mleko. Dokładnie połączyć. Do czekoladowej masy dodać 1/4 części ubitej piany i wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Następnie dodawać stopniowo pozostałą pianę, cały czas mieszając. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec w 180 º C prze 15-20 minut. Wystudzić i wyjąć z formy wraz z papierem. Pomagając sobie papierem znajdującym się pod spodem, zawinąć ciasto w rulon zaczynając od krótszego boku. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia wyjąć roladę i odczekać ok. 30 minut.
krem:
200 ml kremówki 30% lub 36%
100 g białej czekolady
wydrylowane wiśnie
Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wystudzenia. Schładzać w lodówce przez ok. 15 minut. Wystudzony krem ubić mikserem na sztywno i rozsmarować na upieczonym cieście pozostawiając wolny brzeg ok. 10 cm. Na krem wyłożyć wydrylowane wiśnie.
do dekoracji:
100 ml kremówki 30% lub 36%
80 g białej czekolady
wiśnie
wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Kremówkę podgrzać w rondlu nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą pokryć ciasto. Na wierzch ułożyć wiśnie.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/07/lodowa-rolada-czarny-las.html