Wykonanie
Tak bardzo lubię połączenie
czekolady i
wiśni, że ostatnio przyszedł mi do głowy pewien pomysł... Mianowicie zapragnąłem przygotować coś słodkiego, co
powtórzy zestawienie smaków z tradycyjnego
tortu czarny las, ale w wersji idealnej na gorące dni lata i w nieco innej formie. Tak właśnie powstała czekoladowa rolada wypełniona
bitą śmietaną z dodatkiem
wiśni i polana kremem z
białej czekolady. Nic więcej mi nie trzeba! :)

Formę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby przykryć jej dno oraz krótsze ścianki, a papier wystawał ponad boki ok. 5 cm. Dłuższe ścianki blachy posmarować
masłem.ciasto:6
jajek (
żółtka oddzielone od
białek)100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru pudu30 g
kakao2 łyżki
mleka2 łyżki
mąkiCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, odstawić.
Żółtka zmiksować z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać
kakao,
mąkę, wmieszać wystudzoną
czekoladę oraz
mleko. Dokładnie połączyć. Do czekoladowej masy dodać 1/4 części ubitej piany i wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Następnie dodawać stopniowo pozostałą pianę, cały czas mieszając. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec w 180 º C prze 15-20 minut. Wystudzić i wyjąć z formy wraz z papierem. Pomagając sobie papierem znajdującym się pod
spodem, zawinąć ciasto w rulon zaczynając od krótszego
boku. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia wyjąć roladę i odczekać ok. 30 minut.krem:200 ml
kremówki 30% lub 36%100 g
białej czekoladywydrylowane
wiśnieKremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki
czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wystudzenia. Schładzać w lodówce przez ok. 15 minut. Wystudzony krem ubić mikserem na sztywno i rozsmarować na upieczonym cieście pozostawiając wolny brzeg ok. 10 cm. Na krem wyłożyć wydrylowane
wiśnie.do dekoracji:100 ml
kremówki 30% lub 36%80 g
białej czekoladywiśniewiórki
gorzkiej czekolady (opcjonalnie)Kremówkę podgrzać w rondlu nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać
czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą pokryć ciasto. Na wierzch ułożyć
wiśnie.Smacznego! :)