Wykonanie

Gdy zobaczyłam ten sernik pierwszy raz na stronie Kwestia Smaku oczarował mnie. Wiedziałam że musi smakować obłędnie ponieważ "pojedynczo" smaki nie były mi obce. Spód sernika, to ten który robiłam już w mini serniko-makowcach, natomiast krem to nic innego jak mus z ciasta genueńskiego bardzo przez nas lubianego. Okazję do wypróbowania jak smakują razem w połączeniu znalazłam sobie szybko. Sernik jest idealny. Zdecydowanie wysunął się na prowadzenie w dotychczas robionych. Bardzo szlachetny smak i elegancki wygląd. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na sernik:1 kg
sera trzykrotnie zmielonego (lub wiaderkowego na serniki)3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub
smakowego budyniu
śmietankowego lub
waniliowego530g
mleka skondensowanego słodzonego (1 duża puszka)3
białkasok z 1
cytryny3-4 łyżki ekstraktu
waniliowego lub
rumuwykończenie:200g
śmietany 18%2 łyżki
cukru pudrumus czekoladowy:150g
cukru pudru6
żółtek3
białka1 łyżka
kakao200 ml
śmietany kremówki 30%100g
masła250g
gorzkiej czekolady +50g do dekoracji (w formie wiórek)Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia wywijając papier poza obręcz.Wszystkie składniki na sernik bardzo dokładnie zmiksować i wylać do tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 min. Po tym czasie wyjąć sernik i delikatnie rozprowadzić na wierzchu wymieszaną kwaśną
śmietanę z
cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.Do metalowej miseczki wsypać część (50g)
cukru oraz 6
żółtek i
śmietankę. Miseczke umieśćić nad garnkiem z gotującą sie
wodą i cały czas miesając podgrzewać do momentu aż krem zgęstnieje na tyle by przyklejać sie do miski. W połowie gotowania dodac przesiane (!)
kakao. Zdjąć masę z ognia i od razu dodać pokrojone w kawałki
masło i drobno posiekaną
czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą tworząc gładki kremowy mus.Oddzielnie ubić
białka ze szczypta
soli. Do ubitych powoli dosypujemy resztę
cukru i dalej miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Piana ma być bardzo gęsta i lśniąca.
Białka powoli i stopniowo dodawać do musu, który delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczony sernik i odstawić do stężenia i schłodzenia najlepiej na całą noc. Po tym czasie dookoła obręczy dokładnie okroić nożem i ją zdjąć. Sernik ponownie odstawić do dalszego chłodzenia aby mógł "pooddychać". Przed podanie posypać wierzch wiórkami z
gorzkiej czekoladySmacznego :)


