Wykonanie

Moje ostatnie odkrycie. Fantastyczny sernik z ulubionymi dodatkami. Widziałam już kilkakrotnie podobne połączenia
między innymi na stronie Art Kulinaria . Postanowiłam więc stworzyć swoje własne zestawienie, które uważam za idealne :) Spód tego cuda, to wcześniej już pieczony ten sernik, a z dodatkami troszkę pokombinowałam na wyczucie. Wyszło rewelacyjnie. Sernik jest idealnie kremowy i absolutnie pyszny. Błyskawicznie spisuję przepis, żeby mi nie umknął :) Polecam Wam bardzo bo jestem z niego bardzo dumna :)1 kg
sera wiaderkowego na serniki3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub
smakowego budyniu
śmietankowego lub
waniliowego530g
mleka skondensowanego słodzonego (1 duża puszka)3
białkasok z 1
cytryny3-4 łyżki ekstraktu
waniliowego lub
rumuwykończenie:200g
śmietany 18%2 łyżki
cukru pudruPiekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia wywijając papier poza obręcz.Wszystkie składniki na sernik bardzo dokładnie zmiksować i wylać do tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 min.Po tym czasie wyjąć sernik i delikatnie rozprowadzić na wierzchu wymieszaną kwaśną
śmietanę z
cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić. Z ostudzonego zdjąć obręcz tortownicy i wstawić do lodówki na całą noc.ponadto:500ml
śmietany 36%szczypta
soliok 2 łyżki
cukru pudruskładniki na sos10
krówek2-3 łyżki
śmietany kremówkiZe
śmietany odlać do rondelka lub na małą patelnię 2-3 łyżki. Resztę
śmietany ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i nadal ubijać (ma być lekko słodka ale z delikatnie wyczuwalnym smakiem
soli).
Krówki rozpuścić na patelni razem ze
śmietaną. Chwilkę podgrzewać do uzyskania gładkiego sosu. Wystudzić. (Jeśli po wystudzeniu będzie zbyt sztywny dodać kilka kropli
mleka i wymieszać już "na zimno" do uzyskania gładkiego sosu)Na wystudzony sernik kładziemy
śmietanę, a całość polewamy
sosem karmelowym.Smacznego :)

