ßßß Cookit - przepis na Sernik różany

Sernik różany

nazwa

Wykonanie

Jak skutecznie poprawić kobiecie nastrój - podarować jej kwiaty. Tylko co zrobić jeśli obdarowująca to też kobieta.... hmmmm...... W takim wypadku proponuję upiec coś słodkiego, poprawiającego humor i koniecznie obsypać płatkami róż :)
Beciu to specjalnie dla Ciebie !!!! Uśmiechnij się natychmiast :D !!!!! Ten wpis i serniczek jest właśnie dla Ciebie :)
Dzisiejszy pomysł na sernik zrodził się jakoś tak spontanicznie, choć pomógł w tym ser który kusił baaardzo - musiałam coś z nim zrobić. Miałam też płatki róż.... Padło więc na sernik w takim właśnie wydaniu. Powstał on na bazie znanego już Wam sernika na białkach ze zmianami, a to co wyszło prezentuję Wam poniżej. Sernik ma niesamowity smak i cudny aromat. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na mus różany:
1/2 szkl cukru
1/2 ubita szkl płatków róży
1/4 kieliszka wódki
Płatki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować na gładki mus blenderem (mus ma ten sam skład co konfitura, ale z uwagi na konsystencję barwi pięknie i delikatnie na różowo. Konfitura ma lekko wyczuwalne płatki w kawałeczkach i raczej nam nie zabarwi sernika znacząco)
Składniki na sernik:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub wiaderkowego na serniki)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200ml kremówki 36%
250g serka mascarpone
3 białka
80g konfitury różanej (klik)
1 łyżeczka musu różanego
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki ekstraktu waniliowego lub rumu
cukier puder do smaku
wykończenie:
200g śmietany 18%
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka musu różanego
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia wywijając papier poza obręcz.
Wszystkie składniki na sernik bardzo dokładnie zmiksować (spróbować i ewentualnie minimalnie dosłodzić cukrem pudrem). Wylać do tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min. (ma być lekko sprężysty) Po tym czasie wyjąć sernik i delikatnie rozprowadzić na wierzchu wymieszaną kwaśną śmietanę z cukrem i musem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić. Zdjąć obręcz i dać mu "pooddychać" przez noc w lodówce.
śmietana różana:
200 ml śmietany kremówki 36% (jeśli wolimy grubszą warstwę można dać 500 ml)
2-3 łyżeczki musu różanego
ponadto:
płatki róży do posypania
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Na koniec wmieszać delikatnie mus różany. Posmarować boki i wierzch wystudzonego sernika. Posypać płatkami róż.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/06/sernik-rozany.html