Wykonanie
Pastel de
nata (dosł. ciasto z kremem) to jeden ze sztandarowych wypieków w Portugalii. Zostały one wynalezione przez mnichów katolickich z dzielnicy Santa
Maria de Belém w Lizbonie. Ponieważ w tamtych czasach używano
białek jaj do krochmalenia ubrań, w zakonach pozostawało bardzo dużo
żółtek. Wypiekano z nich zatem
ciastka, co miało skutek w powstaniu ogromnej ilości przepisów na różnego rodzaju słodkości. Mnisi zaczęli sprzedawać swoje wypieki, by zapewnić sobie źródło dochodu. W 1834 roku, po likwidacji klasztoru, przepis na Pastel de
nata został sprzedany. Odtąd wypiekiem
ciastek zajmowała się mała prywatna
cukiernia, którą potomkowie ówczesnych właścicieli prowadzą do dnia dzisiejszego. Oczywiście - w przypadku słynnych przepisów nic nie jest proste. Istnieją przeróżne metody przygotowania Pastel de
nata - próbując ich w różnych miastach w Portugalii można zaobserwować różnice, zarówno dotyczące ciasta, jak i samego kremu. Dziś jednak będzie prosto - użyjemy bowiem
ciasta francuskiego.

1
ciasto francuskie (chłodzone, nie mrożone)4-6
żółtek200g
cukru pudru500 ml
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1 łyżeczka esencji waniliowejskórka otarta z 1/2
cytrynyszczypta
soli3 łyżki
mąki ziemniaczanej1. Każde zagłębienie w formie do pieczenia muffinek wykładamy do 3/4 wysokości krążkiem ciasta. Możemy również zwinąć ciasto w rulon i pokroić w plastry, a następnie każdy z takich plastrów rozprowadzić delikatnie palcami wzwyż w foremce.2.
Żółtka dokładnie ucieramy robotem kuchennym z
cukrem pudem na puch. Dodajemy
śmietankę, esencję
waniliową,
skórkę z cytryny,
sól i
mąkę. Dokładnie miksujemy.Kremem napełniamy ostrożnie foremki.3.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 st. C przez 15-20 minut - aż
ciastka zrobią się złoto rumiane.
Ciastka pozostawiamy do ostudzenia. Możemy je posypać
cukrem pudrem i/lub
cynamonem.