Wykonanie
Przepis na te
ciastka znalazłam w starej już książce pt.: "Nastolatki gotują" (moja pierwsza kulinarna książka :-)).
Ciasteczka są bardzo smaczne i robi się je bardzo prosto.Podany przepis na
ciastka jest uniwersalny i może być używany jako spód sernika, na placki z
owocami itp.Składniki:30 dag
mąki krupczatki15 dag tłuszczu10 dag
cukru pudru2
żółtka lub 1
jajko2 łyżki
śmietanywaniliaszczypta
solijajo do smarowania
ciastekcukier kryształ do posypaniaWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicy, dodać tłuszcz i posiekać dużym nożem na małe kawałki. Następnie dodać
cukier, wymieszać z
mąką i tłuszczem, zrobić w środku dołek, dodać
żółtka lub
jajo,
śmietanę, utartą
wanilię, posolić i zarobić ciasto ręką tak, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę.Uformować kulę i wynieść w chłodniejsze miejsce, aby stężało. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej
mąką na placek grubości około 1/2 cm i wykrawać
ciasteczka foremkami, każde posmarować roztrzepanym
jajem i posypać grubym
cukrem. Upiec w wygrzanym piekarniku na jasnożółty kolor. Gorące lekko posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)