Wykonanie
Faworki, chrust, chruściki to nazwy określające kruche
ciasteczka. Popularne nie tylko w Polsce ale i w Niemczech oraz na Litwie. Połączenie prostych składników w szybki sposób pozwala uzyskać przysmak o słodkim smaku. Delikatne, kruche i efektywne…
Składniki:20 dag
mąki3-4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany- 18%3
żółtkaSól1 łyżka
spirytusu50 dag tłuszczu do smażeniaBibuła do odsączania10 dag
cukru pudru do posypania
WaniliaPrzygotowanie:Składniki (
mąka,
śmietana,
żółtka, szczypta
soli oraz
spirytus) wymieszaj, wyrób na jednolitą masę.
Spirytus lub
ocet sprawują funkcje spulchniacza oraz nie pozwolą na nadmierne wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.Otrzymane ciasto dobrze wybij wałkiem przez ok. 5 minut, aż do pojawienia się pęcherzyków.Ciasto wałkuj partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać
mąką.Krój nożem na paski o szerokości 3 cm, długości 10-15 cm. Każdy pasek nacinaj w środku wzdłuż na 3- 6 cm i z jednej strony przewijaj.Zanim zaczniesz smażyć „ na dobre” zrób próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zarumień możesz rozpocząć smażenie. Smaż z dwóch stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem.Gotowe
faworki odsączaj na bibule lub ręczniku papierowym, oprósz
cukrem pudrem lub
cukrem pudrem z
wanilią.Inspiracja/ źródło przepisu: ” Kuchnia Polska” Wydanie XXIX Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1989 r.