Wykonanie
Składniki1/2 kg
mąki Basi8
żółtek1/4 kostki Kasi50 ml
spirytusu2 opakowania kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder waniliowy do posypaniaszczypta
soli1,20kg
smalcu MorlinyWykonanieNa stolnicę wysypujemy przesianą
mąkę Basię wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
margarynę Kasią, dodajemy
sól,
spirytus, zagniatamy. następnie zbijamy raz za razem wałkiem około 30 minut,Ubite ciasto , przykrywamy ściereczką i 1-3 godz. trzymamy w chłodnym miejscu . Porcjami rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na
faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując
faworek. Wrzucać po kilka
faworków na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażymy z obu stron na jasno złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładamy je na półmisek lub paterę. Posypujemy
cukrem pudrem waniliowym kiedy są jeszcze ciepłe.