ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Składniki
1/2 kg mąki Basi
8 żółtek
1/4 kostki Kasi
50 ml spirytusu
2 opakowania kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder waniliowy do posypania
szczypta soli
1,20kg smalcu Morliny
Wykonanie
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę Basię wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę Kasią, dodajemy sól, spirytus, zagniatamy. następnie zbijamy raz za razem wałkiem około 30 minut,
Ubite ciasto , przykrywamy ściereczką i 1-3 godz. trzymamy w chłodnym miejscu . Porcjami rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek. Wrzucać po kilka faworków na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażymy z obu stron na jasno złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładamy je na półmisek lub paterę. Posypujemy cukrem pudrem waniliowym kiedy są jeszcze ciepłe.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/02/faworki.html