Kolejny rodzinny przepis, wieloletni, tym razem mojej babci. Ciastka są pysznie kruche, w szczególności dobre ze szklanką mleka albo gorącą herbatką ;)Składniki:700 g mąki180 g masła180 g cukru pudru4 żółtka3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki amoniaku1/2 łyżki smalcuszczypta soliwanilia do smakuMąkę przesiać z amoniakiem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 12 godzin. Schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciastka. Piec piekarniku rozgrzanym do 200 -220 °C, aż uzyskają piękny, złoty kolor.Smacznego! :)