Wykonanie
Składniki:1/2 kg
mąki6
żółtekszczypta
soli4 łyżki
śmietanypłaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego4 łyżki
spirytusu1/2 kg
smalcu lub 1/2 litra
olejucukier puderMąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie. Dodajemy
śmietanę,
spirytus,
żółtka,
sól,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy. Mieszamy składniki, wyrabiamy dość długo. Ciasto powinno być gęste jak na kluski.Z ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na 3 - 4 porcje, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.Każdą część cieńko rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Przy wałkowaniu ciasta staramy sie dodawać jak najmniej
mąki.Placki z ciasta kroimy na paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek nacinamy pośrodku na długość ok 5 cm i delikatnie przewijamy jedną z części na drugą stronę.
Faworki partiai wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Po ostydnięciu posypujemy obficie
cukrem pudrem.
Smacznego ;)