ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1/2 kg mąki
6 żółtek
szczypta soli
4 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki spirytusu
1/2 kg smalcu lub 1/2 litra oleju
cukier puder
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie. Dodajemy śmietanę, spirytus, żółtka, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszamy składniki, wyrabiamy dość długo. Ciasto powinno być gęste jak na kluski.
Z ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na 3 - 4 porcje, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
Każdą część cieńko rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Przy wałkowaniu ciasta staramy sie dodawać jak najmniej mąki.
Placki z ciasta kroimy na paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek nacinamy pośrodku na długość ok 5 cm i delikatnie przewijamy jedną z części na drugą stronę.
Faworki partiai wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Po ostydnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Źródło:http://www.magiccookingtime.com/2014/02/faworki.html