Wykonanie
Madzia miała fantazję i zrobiła
ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do
herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba
wody było za dużo. No trudno, następną
razą się uda.Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który
Madzia wzięła z Pani Domu).Ciasto:- 300 g
mąki tortowej- 200 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę- 8 łyżek
cukru pudru- 2
żółtka- łyżka kwaśnej
śmietany-
skórka z cytryny- sok z połowy
cytrynyLukier:- 1/2 szklanki
cukru pudru- sok z połówki
cytrynyCytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką).Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż
ciastka będą rumiane.Przygotowujemy
lukier:
cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa.
Potem mieszamy z
sokiem cytrynowym. Jak
ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)